01/05/2011
EKREK'TEKİ EVLENME ADETLERİMİZ
1-KIZ BEĞENMESİ Bizim köyde kız beğenmesi- oğlanın Ailesi veya akrabaları tarafından istenilecek kız belirlenir, kız ve oğlan asla görüşmezlerdi istenilecek kız uzak köyde ise oğlan ailesi tarafından iyice araştırılır soruşturulur iyi bir kanaate varılırsa kız istemeye gidilir ve hazırlıklar yapılırdı.
2-ELÇİLİK Köyde elçiliğe (kız istemeye) ( Cuma akşamı) yani Perşembe günü gidilirdi oğlanın babası amcası veya yakın akrabalarından iki veya üç kişi giderler ve kız tarafı bilmezlikten gelerek gelen misafirlere sofra kurar yemek ikram ederlerdi fakat gelen misafir yemeği yemez ve böylece durum anlaşılırdı. Biraz sohbet ettikten sonra oğlan tarafından en yaşlısı, Biz size hayırlı bir iş için geldik der konuya girer. ALLAHIN EMRİ İLE PEYGAMBERİN KAVLİ İLE İMAMİ AZAMIN YOLU İLE BURDAKİ CEMAATİN ŞAHADETİ İLE kızınızı… Oğlu… na istiyoruz derdi kız tarafı hemen cevap vermeyeceğinden şöyle der. Kızımız daha küçük onu şimdilik (köçürmeyi) evlendirmeyi düşünmüyoruz ev halkıyla da meşfere edelim sonra cevap veririz der elçinin iki üç defa gelmesini sağlarlardı iki veya üç sefer gidildikten sonra her gidişinde kız isteme şekli tekrarlanır ALLA CC un adı anılarak kız istenir karşı taraf razı olduğunu göstermek için gelen misafirlere şerbet ikram eder ardından yemek gelir daha sonra gelin adayı içeri girer gelen misafirlere önce temennada bulunur (elini göğüs hizasından başına götürür ve bunu iki üç defa tekrarlar kaynata geline bir söz yüzüğü takar ve yemek ikramından sonra gidilir
3-KESİM KESME Elçilikten birkaç gün sonra tekrar gelin evine gidilir ikram ve sohbetten sonra geline alınacak takı ve eşyalar belirlenir günün şartlarına göre ve maddi durum göz önüne alınarak bir liste yapılır yapılan liste duruma göre Macar altın, beşibirlik, zincir, mahmudiye altını gibi takılar olur ve ayrıca nişan günü belirlenir
4-NİŞAN DEĞİŞMEK VE URBA GÖTÜRMEK Kesim gününden hemen sonra nişan hazırlığı yapılır ve nişana gidilir. Bu sefer oğlan tarafının vekili diz üstü oturur ve tekrar ALLAHIN EMRİ PEYGAMBER S.A.V. SÜNNETİYLE İMAMİ AZAMIN YOLUYLA BURDAKİ CEMAATİN ŞAHADETİYLE kızınız…..oğlumuz….ya aldık bunu üç sefer tekrarlar bu sefer kız tarafının vekili ayni şekilde tekrarlar ve kızımız … Oğlunuz… Verdik der söz bittikten sonra oğlan tarafı geline ve ana babası ve en yakınları ağabey. Kardeş. Abla. Bacı, ne varsa onlara aldığı hediyeleri verir tekrar gelin tarafı da oğlan tarafına aldığı hediyeleri verir urba değişini bittikten sonra gençler nişanlanmış olur.
5-GELİN GÖRMEYE GİTME Nişandan bir hafta sonra yine Perşembe akşamları gelin görmeye gidilir düğün gününe kadar birkaç defa tekrarlanır bu sefer geline genellikle giyim eşyası alarak gelin görmeye gidilir hediyeler geline verilir gelinde kaynatasının kaynanasının elini öper temennada bulunur gelinlik eder onlarla konuşmaz saygı ve hürmette bulunur.
6-DAVET Düğün gününe kadar (düngürler) dünürler birbirlerini (devet) davet ederler ve yeni bir dostluk akrabalık bağı kurulur.
7-İKİNCİ KESİM KESME Oğlan tarafı yine önde gelen kişilerle gelin evine gider düğün gününü konuşurlar ve düğün günü belirlenir
8-KINA GECESİ (toydan) düğünden bir gün önce kız evinde yapılır köyün kızları ve kadınlar katılır kızın yengesi kınayı yakar önce geline sonrada diğerlerine kına yakılır yemekler yenir maniler ve türküler söylenir yanık türküler söylenerek gelin ve gelin tarafı ağlatılır. GELİN GETİRME (DÜĞÜN)GÜVEGİYE VERMEDUVAK AÇIMI (YÜZ AÇIMI)ENİŞTELİĞE GİTMEAYAKDÖNDİBU BÖLÜMLER DAHA SONRA YAZILACAK.